Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar hakkında bilmedikleriniz!

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar hakkında bilinmeyenler
Şu an ülkemizde Ege Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nde uygulanmakta olan Biyo-Mühendislik lisans eğitimi bu konu ile yakından ilgilidir.
Ülkeler arası akademik çevrelerde GM ve GMO kullanılmaktadır.
Genetically Modified Organism teriminin Türkçe'ye çevrilmişi GDO yani Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar'dır.
GDO terim yerine Trans genetik terimi akademik çevre tarafından sıkça kullanılmaktadır.
Organizma kendisine özgü olmayan bir gen yapay yollar ile bünyesine dahil kılınmışsa, o organizma üreme ve çoğalma yeteneğini halen korumakta ise Genetiği Değiştirilmiş olarak kabul edilir.
Sanılanın aksine Hybrid Tohumlar Genetiği Değiştirilmiş Organizma olarak sınıflandırılmamaktadırlar.
1980 li yıllardan itibaren bitki ve hayvanların genleri Deoksiribo Nükleik Asitlerinden yani DNA larından ayrılarak başka organizmalara enjekte edilmeye başlandı. Bu bilimin ilerlemesi olarak algılanıyordu.
Yapılan araştırmalara 790 adet GDO lu ürün tüketime sunulmuş haldedir.
Denetim olmadığından dolayı Türkiye'de ne miktarda GDO lu üretim ve tüketim yapıldığı belirlenemiyor.
Türkiye yıllık şeker ihtiyacının büyük bölümünü dış ülkelerden ithal etmektedir. Şeker üretimi ise bildiğimiz gibi şeker pancarı ve mısır ile yapılmaktadır. Dünyada GDO nun en yaygın olarak yapıldığı ülkeler ise Amerika ve Arjantin, ve şimdi sıkı durun!
Türkiye mısır ithalinin büyük kısmını Amerika'dan sağlamakta.
GDO lu ürünler;
Nişasta temelli tatlandırıcılar.Meyve suyu, meşrubatlar Bebek mamaları Hazır çorbalar Diyabet hastaları için üretilen tatlandırıcılarda,İçerisinde şeker barındıran tüm mamul ve yarı mamul tüketim maddeleri Çikolata ve şekerlemeler Mısır Domates türleri Patates Pirinç, çeltik Soya fasulyesi Kabak ve bal kabağı,Fıstık, Çiftlik balıklarının bazılarıdır.
(Ayrıca bkz. Gdo nedir?)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder